Торти

August 16, 2016

Аз торта не обичам да ям. И по сватбите, които снимам, тортата на края обикновено не я поглеждам даже. От известно време насам правя изключение за тортите на Дария Русанова. Тя е един от малкото хора, които се опитват да правят нещата по истинския начин. Или поне по начина по който аз усещам, че трябва да се работи. Мога да я препоръчам на хората, които искат сватбената им торта да е нещо специално.
Надявам се в бъдеще да направим някой съвместен проект заедно с нея.

Torta Kristina Robin 11.07.2016-1

фотопленер в село Кошов

June 8, 2016

Организирахме фотопленер с Яшо. За първи път организираме нещо подобно и макар да имахме леки пропуски, събитието мина повече от чудесно и доста по-добре от колкото очаквах.
Опитвах се да бъда полезен на всички снимащи, но успях и да направя няколко кадъра.
Специални благодарности на толкова много хора…
на моделите Ilona Vencislavova Iordanova и Reni Yakimova – раздадоха са максимално 🙂
Ако ви харесват дрехите на моделите, да знаете че може да ги намерите в магазин Poppy (до Театъра). Много благодарности за това, че ни изтърпяха 🙂
Стилист беше Gali Dimitrova – незабелязано свърши изключитлно много работа.
За грима и прическата се погрижиха както обикновено Stanislava Damyanova и Фризьорски салон Неустоимо Русе.
И не на последно място… евала на домакините от Милковата къща – с. Кошов. Освен с приятна обстановка ни зарадваха и с чудесно обслужване.
Освен снимките Светльо Големански направи едно майсторско трейлърче. По нататък ще направи и едно по-дълго филмче ама май есента щял да е готово.

Фотопленер в с. Кошов

May 14, 2016

С колегата Яшо решихме да направим един фотопленер. Иска ни се да раздвижим малко фотоентусиастите в нашия град (и не само). Да правим фотографски и културни събития защото… защото така е правилно според мен. Малко ме е яд, че в другите градове се случват толкова много и разнообразни фото инициативи… а при нас са рядкост. А Русе и околностите са толкова красиви. И за това организираме този фотопленер. Хем ще е приятно един уикенд да поснимаме природата около река Русенски Лом. И да поснимаме портрети с модели и стилист и прическа и грим… както си му е реда.
Дано да се получи цялата огранизация и да дойдат хора. Така ще разберем за в бъдеще дали има смисъл да продължаваме да организираме такива събития.

Снимане на лента

April 24, 2016

Наскоро се закрастих и си купих стар лентов апарат. Praktica MTL50 + обектив Pentacon 50mm f/1.8 Много красив. И сега след като съм изснимал една лента, несъмнено вече съм експерт в тази област и трябва да споделя мнението си. Нормалният въпрос, който хрумва на всеки да зададе, е “Защо си си купил лентов апарат?”.
Не всеки намира логика в отговора ми. А той е “Защото снимането на лента ме принуждава да правя по-хубави кадри”. Понеже знам, че имам само 36 пози на лентата, нормално е да не щракам като обезумял. Цената на лентата, проявяването, сканирането и ваденето на снимки възлиза на около 40лв. Колко ленти в месеца мога да си позволя да изщракам. За това всеки път като вдигна апарата, се замислям дали това. което искам да снимам, си заслужава да хабя лента. В доста от ситуациите вдигам фотоапарата… гледам през визьора и се отказвам да снимам… просто преценявам, че няма да се получи достатъчно добър кадър. Човешка психология – радвам се на това, от което имам малко. Колкото по-малко имам от нещо, толкова повече го оценявам и му се радвам и наслаждавам.
С голямо внимание и усърдие си изщраках първата лента. За да направя този кадър, седях в дъжда около половин час. Понеже водата прави отражения, отраженията правят симетрия, а симетрията действа хармонично… седнах пред паметника в дъжда. Направих си композицията и зачаках да се случи нещо интересно. В крайна сметка се получи това и много си го харесвам. Остава да помисля колко голямо да я разпечатам тази снимка и къде да я закача.

5 международен сватбен фото/видео семинар

April 23, 2016

Участието във фотосеминари и събития за мен е изключително важно. Може да звучи тъпо, но научавам много неща (някои от които забравям почти веднага 🙂 ). Вчера се върнах от 5-тия международен сватбен фото/видеосеминар. Този семинар се организира всяка година благодарение на Петър Делийски и е най-мащабното и полезно фотографско събитие за мен. До сега не съм пропускал да отида нито един път. Там имам възможност да се докосна до чуждестранни фотографи, което е изключително полезен опит. Не е за подценяване и обмяната на опит с колеги… техника, клиенти, ценообразуване, виждания и какво ли още не. Близо 200 фотографа и видеооператора на едно място… няма как да не е готино. Аз не съм от най-общителните хора на планетата, но това не означава че не ми е приятно да съм заобиколен от толкова фотографи и оператори.
Тази година не снимах много, но пък пак успях да направя няколко кадъра, от които съм доволен (самопотуп, самопотуп).

Кукери

March 31, 2016

Бях на събор на кукерски групи. Състоя се в село Турия, което се намира близко до Казанлък. Идеята да снимаме такова събитие беше дошла от организаторите на photoschool. Страхотна идея. Ние от русенската група си прекарахме много добре. Надявам се скоро да има пак подобна фоторазходка.
Малко съм прекалил с тилт обектива и артистичната липса на фокус 🙂
Благодаря на компанията за чудесното настроение.

Курс по фотография

February 7, 2016

Участвам във воденето на курс по фотография (photoschool.bg), който се провежда в по-големите градове в България. За Русе го водим заедно с колегата Явор Седянков.
Вчера беше упражнението за портретна фотография, което бе водено от нашия гост-лектор Диляна Гергова. Огромни благодарности за всичко, което ни показа.
Много благодарности и на Жужа за стилната прическа и грим.
Модел: Елина Димитрова

Ето няколко мои кадъра (2 от тях ги пишем на Яшо заради това, че нагласи ситуацията 🙂 )

 

Перспектива

February 5, 2016

Водя курс по фотография в училище и това е една снимка, която направих по време на упражнението за портрети. Харесва ми защото е странна и весела. Какво нещо е необичайната перспектива.

Проект боядисване

January 26, 2016

Бях много впечатлен от една американка (Alexa Meade), която боядисва хората и после снимките й изглеждат като картини. Благодарение на ентусиазма на Мария, направихме опит да постигнем нещо подобно. Резулата се получи много добре… сега имам нова профилна за facebook (което както знаем е от изключителна важност).

Фотосеминар в Пловдив

Имам щастието да съм лектор в една фотоинициатива наречна Photoschool.bg, която се състои в повечето големи градове в България. След коледните празници, имаше организиран тридневен фотосеминар в Пловдив за фотолюбители от цялата страна. Освен, че се запознах с много хора и беше много весело, успях да се почувствам полезен като лектор и да споделя колкото мога от фотографския си опит.

Фотосеминара се състоя на изключително красиво място – Хостел Старият Пловдив. За събитието имаше на разположение няколко модела както и стилист (които бяха страхотни). Ето няколко снимки от събитието…